30 Mart 2011 Çarşamba

NEFES Yaşamın temeli

Nefes zihnin fiziksel karşılığında,zihin aracı olarak benin korteksini, ikiz yarı-kürelerini kullanır.Bu iki yarı-küre motor sinir tepkileri ile tüm organizmayla koordine olur.Bütün motor sinir faaliyetleri, bedenin bütün duyu ve motor işlevleri nefesin yardımıyla gerçekleştirilir.

Onun için nefes eylemde bulunan zihindir!Nefes organizmanın Prana (enerji) gücünü sağlar.Hava elementi olarak işlevde bulunan bu Prana gücü hareket, nabız atışı, titreşim ve hayat yaratır.

"Spirit" sözcüğü kelime anlamı nefes olan Latince "Spiritus" sözcüğünden gelmektedir.

Zihin ve bilinç soyut terimlerdir - nefes ise fizyolojik bir gerçekliktir.Bilincin incelenmesi nefes alma biliminin incelenmesiyle başlar.Nefes harekete sevk eder.Nefes almanın kendisi motor sinirsel bir faaliyettir.Prana'yı kontrol etme bilimi Hatha Yoga'nın bir dalı olan 'Pranayama' olarak bilinir.Prana tüm yaşayan organizmaları ayakta tutan yaşam gücüdür.Prana enerjisi negatif iyonlarda, oksijende,ozonda ve güneş radyasyonunda bulunur ve insan için esas kaynağı nefestir.

Swara Yoga burundan soluma bilimidir.Ona pek yerinde olarak "Kadim Zihin Teknolojisi" denmiştir.Swara Yoga bilimi bir yandan burundan soluma ile bedenin gizli sinirleri, diğer yandan da Ay'ın döngüleri ve elementler arasındaki ilişki ile ilgilidir.Burnun döngülerini -sağ ve sol burun delikleriyle akan nefesin doğasını- inceler.Swara Yoga öğretileri nefesimizi, hayatımızı Ay'ın evrensel ritmiyle eşleştirmemizi sağlar.

Swara Yoga'nın kurucuları beyin yarı-kürelerini bilmiyorlardı, fakat iki kutupluluk prensibiyle çalıştılar: Eril, güneş prensibi ya da Shiva olan bedenin sağ yanı ile Dişi, ay prensibi veya Shakti olan sol yanı.

Swara Yoga bilimi sağ/sol burun deliği hakimiyetini belirlemek ve hakim olan burun deliğinin günlük hayattaki özel faaliyetlerle eşleştirmek için yöntemler sunmaktır.


Kaynakça:Nefes,Zihin ve Farkındalık-Harısh Joharı





Hiç yorum yok: